BOOKS

Kitap
 
IRAK TÜRKMEN
BOYLARI OYMAKLARI ve YERLEŞME BÖLGELERİ

Suphi SAATÇI
KERKÜK VAKFI
ISBN 978-975-6849-33-0
İstanbul -2009
Web : http://www.kerkukvakfi.com/
e-mail : kardaslik@kardaslik.org
 
 
 

Suphi Saatçi

Türkmenlerin yol haritası
Kerkük, Erbil ve Musul… Irak savaşıyla birlikte bu kentlerde yaşayan Türkmenler sık sık gündeme geldi. Ancak Türkmenlerin Irak`taki varlığı yalnızca bu kentlerle sınırlı değil. Telafer, Karatepe, Amirli, Tazamhurmutu gibi kentler de Türkmen yerleşim merkezleri arasında. Irak`ta yaşayan Türkmenler için yaptığı çalışmalarla tanınan Kerkük Vakfı Genel Sekreteri Prof. Suphi Saatçi`Irak Türkmen Boyları, Oymakları ve Yerleşme Bölgeleri` isimli yeni kitabında Türkmenlerin Irak`taki varlığı konusunda bilinmeyenleri anlatıyor. Kerkük Yayınları`ndan çıkan kitapta Saatçi öncelikle bölgeye Türk göçünün nasıl oluştuğu üzerinde duruyor.Buna göre Irak`taki ilk Türkmen yerleşimi Abbasi ordusunda görev yapan Türklerin buraya gelişi ile ortaya çıkmış.HERKES TÜRKÇE KONUŞMUŞBir dönem bölgedeki Türk nüfusu öyle güçlenmiş ki Anadolu Ermenileri ve Rumları gibi Kerkük`te yaşayan küçük bir Hıristiyan kolonisi de Türkçe konuşmuş ve Süryani harflerle Türkçe yazmış. Saatçi çalışmasında irili ufaklı Türkmen şehir ve kasabalarının monografik kimliklerini de ortaya koyuyor. Uzun yıllara dayanan araştırmada tarihi belge ve fotoğraflara da yer veriliyor.Yeni Şafak

***

Dr. ARSHAD AL-HIRMIZI:  

“THE TURKMEN REALITY IN IRAQ”

ISBN 975-6849-11-8

Publication N° 12     Year: 2005

English series: 2

Kerkük Vakfi

P.O.Box 61 Beyoglu, Istanbul, Turkey

e-mail: kardaslik@kardaslik.org

 

The Turkmen Reality in Iraq

Please click on the link below (pdf)

The Turkmen Reality in Iraq

http://www.turkmenaspect.com/english/assets/docs/EH2_english-The%20Turkmen%20Reality%20in%20Iraq.pdf

 

 

**

 

kapak12

Prof. Dr. SUPHI SAATCI’s well documented and beautifully illustrated book:
”The Urban Fabric and Traditional Houses of KIRKUK” 

Dr. Suphi Saatçi, is Professor of Architecture
English copy First edition: January 2007 ISBN 975-6849-19-3
200 Pages
Kerkük Vakfi Istanbul 2007

 

 

 ***

THE TURKMEN OF IRAQ

By Mofak Salman Kerkuklu

Please click on the link below:

http://www.turkmen.nl/1A_Others/Turkmen_of_Iraq_Part_I.pdf

****

 Oyun İçinde Oyun Kerkük

 ali-kerkuklu-petrol-ve-kerkuk

Oyun İçinde Oyun Kerkük

Ali Kerküklü

Kum Saati Yayıncıları / İnceleme Dizisi
Etiket:
13,00 TL
NetKitap Ederi:
11,05 TL
Ariel Şaron’un şu sözleri, Ortadoğu coğrafyasında yaşayan insanları bekleyen tehlikenin ne denli büyük olduğuna işaret etmektedir:”Şunu açıkça söylememe izin verin. ABD’nin İsrail’e baskı yapması diye bir şey söz konusu olamaz. Bundan kaygı duymayın…ABD’yi biz, yani Yahudiler yönetiyoruz ve Amerikalılar da bunu biliyorlar.Bugün Irak’ta oluk oluk akan kan, petrolden daha ucuz. Kerkük, Musul ve Erbil’de sahnelenen oyun açıkça ortada. Nitekim Kuzey Irak’ta gelişecek ayrılıkçı bir Kürt hareketinin, hele bir Kürt devletinin bölge ülkelerini etkilemeyeceğini düşünmek mümkün değil. Bölge ülkeleri, coğrafi ve demografik yönden birbirine çok benzer özelliklere sahipler. Birinde gelişecek siyasi bir oluşum, kaçınılmaz olarak diğerlerini de etkileyecektir. Bu nedenle Kuzey Irak’ı bağımsız bir Kürt devletine dönüştürmek isteyen tüm girişimlerin dolaylı olarak bölge ülkelerinin toprak bütünlüğünü hedef alan bir tehdit olduğunu gözden kaçırmamak gerekir. Bölgede bir yangın var, bu yangın komşu ülkeleri ilgilendirmez denilirse, herkes bilsin ki, bu yangın bölgeye sıçrayacak ve uzandığı her yeri alev alev tutuşturacaktır.Eğer zamanında gerekli önlemler alınmazsa Kürt bayrağının Mahabad (İran), Kamışlı, (Suriye) ve Diyarbakır’da (Türkiye) dalgalanmayacağını kim garanti edebilir? Dış güçler zaten bu yangını körüklüyorlar. Bölge ülkeleri, olup bitenleri çok iyi takip etmeli ve birbiriyle işbirliği içine girmelidir. Çünkü bu yangın her geçen gün tüm ortadoğuyu kapsayacak derecede hızla ilerliyor.
384 sayfa, 2. hamur,
ISBN: 9756199970;
Boyut: 13,5×21 cm;
Baskı Tarihi: Temmuz 2006
Özgün Dili: Türkçe
***

İstihbarat Oyunları Petrol ve Kerkük

Iq Kültür Sanat Yayıncılık

Etiket:

20,00 TL

NetKitap Ederi:

17,00 TL

 Bir Türkmen şehri olan Kerkük’ün, 2003 yılından itibaren işgalci ABD ve İngiltere’nin göz yummasıyla bölgedeki Kürtler tarafından demografik yapısı hızlı bir şekilde değiştirilmeye çalışılmaktadır. Türkmenleri, Irak’ın siyasi sahnesinden silmek isteyen Kürtler, Türkmenlerin yaşadıkları bölgeleri Kürtleştirmek ve ele geçirmek, Musul ve Kerkük petrollerine sahip olmak gayreti içerisindedirler.***

ABD, sözde terörizmle mücadelede demokrasinin küreselleşmesi ve insan hakları gibi yalanları kullanarak asıl amacı bölge ülkelerindeki enerji kaynaklarına hakimiyeti sağlamaktır. ABD ve yandaşlarının şiarı ise “enerjiye hakim olan dünyaya hakim olur” mantığıyla hareket etmektedir. Bu süreçten en fazla etkilenen coğrafya, hiç şüphe yoktur ki, dünyanın enerji havzası olan bu bölgedir (Ortadoğu). Emperyalist ülkelerin oyunları da bu bölgelerde olmuştur. Sözde getirdikleri özgürlük ve demokrasi ise savaş, kan, gözyaşı, ölüm, kardeşi kardeşe kırdırmak, mezhep ve etnik çatışmaları tetiklemektir.
İsrail’in Irak ve bölge ülkelerine yönelik uzun vadeli politikalarını “vaat edilmiş Topraklar” hayali ile yaptığı çalışmalar ise istihbarat oyunlarını da iyi tahlil etmek gerekir.
352 sayfa, 2. hamur, ISBN: 9789752551879; Boyut: 14 x 22 cm; Baskı Tarihi: Mart 2008
Özgün Dili: Türkçe
 
 
 
 
 
 
 

MOFAK SALMAN KERKUKLU: “Turkmen of Iraq”

turkmen-of-iraq-front-page

size of the book: 14 x21cm

language: English

number of pages: 402

Date of print: 20th of March 2007

Place of print: Ankara-Turkey

The publisher: Boyut Tanitim Matbaacilik

ISBN number: 978-0-9555489-0-1

To contact Mr. Mofaq Salman Kerkulu: msalman@eircom.net

Please see:

 http://turkmenfriendship.blogspot.com/2007/04/salman-mofaks-new-book.html

 See also: A REPORT OF KURDISH ABUSES IN TURKMENELI,

 by Mofak Salman

cover-the-book-kurdish-abuse

Please see:

 http://turkmenelinews.blogspot.com/2009/04/report-into-kurdish-abuses-in.html

  ***

 

A report into Kurdish abuses in Turkmeneli, by Salman Kerkuklu:

Part I: http://www.turkmen.nl/1A_Others/ms1.11.09.pdf

Part II: http://www.turkmen.nl/1A_Others/ms2.11.09.pdf

Part III: http://www.turkmen.nl/1A_Others/ms3.11.09.pdf

 

Among The ‘Others’ by Scott Taylor

  http://www.espritdecorps.ca/Turkmens%20of%20Iraq.htm

***

FOR MORE BOOKS IN TURKISH PLEASE CLICK ON THE LINK BELOW:

http://kerkukvakfi.com/kitaplarana.asp

sUPHI sAATCHI BOOKSaatçi’nin gözünden “Türkmen Boyları”
17 Temmuz 2009, Cuma
Suphi Saatçi’nin ”Irak Türkmen Boyları Oymakları ve Yerleşme Bölgeleri” isimli çalışması, Kerkük Vakfı tarafından yayımlandı.Alınan bilgiye göre, Kerkük doğumlu yazarın Irak’ta Türkmenlerin yaşadıkları il, ilçe, nahiye ve köyleri ele alan çalışması, Türkmeneli coğrafyasındaki Türkmen boy ve oymaklarını, aşiret ve ailelerini tanıtıyor.
Türkmen beldelerinin konumu, tarihi ve kültürel yapılarının incelendiği kitapta, ”Musul, Erbil, Altunköprü, Kerkük, Tazehurmatu, Beşir, Tavuk, İmam Zeynelabidin, Tuzhurmatu, Kifri, Karatepe, Hanekin, Mendeli ve daha bir çok Türkmen kenti hakkında bilimsel veriler ışığında bilgiler” sunuluyor.
Saatçi’nin bizzat gerçekleştirdiği araştırmalar ve incelemelerle şekillenen bir başvuru kaynağı niteliğindeki kitapta, Türkmen coğrafyası ve insanlarına ait fotoğraflara da yer veriliyor.
İlk ve orta öğrenimini Kerkük’te tamamlayan, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek mimarlık bölümünü 1974’de bitiren 2002 yılında Prof. Dr. unvanını alan Saatçi’nin Kerkük folkloru üzerine yayımlanmış birçok çalışması bulunuyor.(Anadolu Ajansı)

IRAK’A ÖZGÜRLÜK OPERASYONU VE KERKÜK

YAZARI ALi KERKÜKLÜ-KUM SAATİ YAYINLARI

 2003 baharında insanlık, doğanın güzelliklerinin tadını çıkarmaya hazırlanırken talihsiz Irak halkı, dünya tarihinin en büyük emperyalist güçleri olan Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’nin saldırı ve işgallerine maruz kaldı. Demokrasi ve özgürlük vaadi ile sahneye çıktılar, ama “Demokrasi ve özgürlük” oyununun her sahnesinde, insanlık adına yüz kızartıcı görüntülerden başka bir şey sergileyemediler. Bu toprakları, mazlum insanların kan ve gözyaşları ile suladılar.

Okyanus ötesinde hazırlanan ve yirmi iki ülkenin sınırlarını değiştirmeyi öngören Büyük Orta Doğu Projesi bu coğrafyada adım adım uygulanıyor. Bu kapsamda bir Kürt Devleti’nin temellerini atan işgalci güç Amerika ve İngiltere Türkmen kentlerini de bir bir aşiret reisleri kontrolündeki peşmergeye teslim ediyor. Saddam Hüseyin’in otuz beş yıl baskı ve zulüm altında tuttuğu ve Araplaştırma politikalarına maruz bıraktığı Irak Türkleri, bugün hem işgalci Amerikan ve İngiliz güçleri hem de işbirlikçi Peşmergelerin zulmü altında yaşam ve kimlik mücadelesi veriyor. 1927 yılında Türkmen Şehri Kerkük’te Baba Gürgür’den çıkan petrol herkesin can damarı olacaktı. Olacaktır da bunun Kerkük’e faydası ne? Kerkük, bu gezegende, aklımıza gelebilecek en büyük servetin (zengin petrol yatağı)  üzerinde oturup,ama  yoksulluk ve sefalet içinde yaşatılan insanların kenti.

       İşgal güçlerinin, Irak’lı tutuklulara işkence yapması -tutukluların dövülmesi, aşağılanması, cinsel istismara uğraması ve öldürülmesi dünyanın gündemine oturmuştu.“Medeniyetin taşıyıcısı” olduğunu iddia edenlerin, hemcinslerine karşı yaptığı işkenceler, insanın kanını donduracak türdendir.

      ABD ve İngiltere Irak’ı işgal ederken Sünni, Şii ve Kürt diye ithal bir proje ile geldiler. Iraklılık kimliğini silmek için her yola başvurdular, tüm oyun ve planlarını iki mezhep ve bir etnik üzerine kurmuşlardı “böl ve yönet”. İşgalden sonra Irak`ta ölenlerin sayısı1milyondan fazla ve 4 milyon Iraklı ise yerinden yurdundan oldu.Bu oyunun adı ise “ Özgürlük ve demokrasi” idi, ama ne özgürlük değil mi?       

    Bugün Irak, Can güvenliğinin olmadığı, dünyanın en tehlikeli ülkesidir. İşte Irak’a ve Iraklılara vaat edilen ve getirilen “özgürlük ve demokrasi”!                                                           

     Bu kısa ve öz çalışmamızda, ABD ve İngiltere’nin yeni emperyalist stratejisinin pilot bölgesi olan Irak’ta, bölgeyi giderek ateş, vahşet, nefret ve kin girdabına  sürükleyecek  olan  kaos stratejisini lanetlerken, bu stratejinin gölge oyuncuları ve piyonları, olma rolünü üstlenmiş olanların insanlık dışı zihniyetin yaptıklarına karşı susmak istemiyoruz. Ama taraftar gürültüsü içinde sesiniz cılız kalıyor.

                                                                                                         

ALi KERKÜKLÜ

http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=569836  

http://www.hikmetkitap.com/module/kitap/Kitap_208835_irak-a-ozgurluk-operasyonu-ve-kerkuk.html

KUM SAATİ YAYINLARI ,Yayın Yılı: 2010

224 sayfa
Kitap Kağıdı
13,5×21 cm
Karton Kapak
ISBN:6053921608
Dili: TÜRKÇE

 

 مركز الإعلام التركماني العراقي

 ITMC

 IRAQI TURKMEN MEDIA CENTRE

 

 

Hakikat ve gerçeklik arasındaki KERKÜK
 
12-12-2010
Adında araştırmacı ve yazar Necmettin BAYRAKTAR’IN yeni bir kitabı çıktı, Arapça olarak Lübnan – Beyrut’ta yayınlandı
Kitaptaki konular
Irak halkı birkaç temel milli oluşumdan, ulusal anahtar birleşimden, toplum olarak Arap, Kürt, Türkmen, Asur – Kıldan, Sabia ve Yezidilerden, iç içe geçmiş millet, ırk ve sosyal birleşmelerden oluşuyor.
Bu birbirine bağlı olan, birbirinden ayrılması mümkün olmayan, Irak toprağını paylaşan kardeş milletler birini diğerine vurmak maksadıyla bir takım girişimlerde bulunmuş ve bu girişimler devam ediliyor. Bu oynayan oyunlardan Türkmen halkı aslan payını almıştı. Asimilasyon, uzaklaştırmak, siyaset hayatına sokmamak, gerçek kültürel haklarını vermemek hatta Irak toprağı üzerinde varlıkları bir kalemle silmek girişimleri, baskı ve zulüm denizinde boğmak uygulamalardan bir kaçıdır. Modern Irak devlet kuruluşundan beri Türkmenler aynı toprak üzerinde sonu gelmeyen birtakım haksızlık, milli haklarına tecavüz , mallarına hatta hayatlarına kaset olmuştu.
Bu uygulamalardan ve diğerlerden eski Baas rejimi diğer rejimleri belki de aşmış ve üstün gelmişti ki o rejimin uygulamalarından kültürel, sosyal, milli haklarını hiçe saymak ve yaşadıklar yerlerdeki yoğunluklarını dağıtmak, bir de önde gelen liderlerini özellikle büyük rütbeli askerleri, dayanağı olmayan hatta yasa dişi hükümlerle yargılamış ve tasfiye etmişti tâ bugünlerde son olarak silahlı Kürt gruplar tarafından şehir ve kasabalarını işgal etmiş, Türkmenleri son derece zayıf durumuna düşürmüştü. Irak hükümetleri bunlarla yetinmedi, başvuracak bütün zalim yöntemleri kullanmış, sivil dolandırıcılık başta olmak üzeri kültürel, etnik manipülâsyon, tüm istatistik sonuçlarını değiştirmiş, bütün kanunsuz yolları kullanmış,  uygarlıktan uzak, çağdışı yöntemlerle hüküm etmişti.
Türkmenlerin varlığını inkar etme imkansızlığı, sayıları bakımından artmaları, Irak toplumu içinde yüksek potansiyel güçlerin artmasının hem de kendilerini iyi empoze etmeleri ve Irak toprağına güçlü bağlılıklarının kanaatine varınca ve onları yenilmek girişimleri ne zaman başarısız olunca keyfi, zorlayıcı yaratılmış yeni yöntemlere başvurmuş, uzak toplama merkezlerine sürmüş özellikle Irak’ın güneyi, batısı ve kuzey bölgelere bazen tehdit bazen de rağbet ettirmek yöntemlerini kullanarak, erime ve eritme amacıyla yerlerine kendi toraklarına Arap yığıntıları yerleştirmişti.
Asimilasyon, eritmek, demografi değiştirmek, Kerkük şehrin dışına ya da şehrin içine zorlu göç ettirmek, Araplaştırmak, Kürtleştirmek diye çeşit çeşit yöntemler kullanırdı ve kullanılıyor.
Medya karartması, kültürel cehalet, dünya güçlerin çıkarları, Arap ırkçı devlet olarak, Kürt ırkçı partiler olarak Kerkük petrol zenginliğini elde etmek maksadıyla çıkan çatışmaların sonucu Türkmenlerin konumları sekteye uğradı.
Bu konuyla ilgili bilimsel çalışmalar ya eksik ya da yok derce de az olduğundan araştırmacı işe el attı, bütün yönüyle konuyu incelemek zorunda kaldı. Bu çalışma üç bölümden oluşuyor:
Bölüm 1 TÜRKMEN TARİHİNE BİR BAKIŞ VE BIRAKTIĞI MİRASINI İRDELEMESİ.
Bu bölümde Türkmen diye adlanan, Irak toprağı üzerinde yaşamını sürdüren, tarihini altın harflerle yazan, bir araştırma olarak iki konuda ele alınmıştı bu yazıda :BİRİNCİSİ : Türkmen ve Kerkük şehrin arasındaki ilişki, Antikçağ, ortaçağ ve modern çağlarda, tâ M.Ö.4000’den bu yana, yani Türkmenlerin atası sayılan Sümerlerden bu yana.

İKİNCİSİ : konu olarak iki etaptan oluşuyor
1- Türkmenlerin kültür ve dini mirası, belirgin varlığı ve diğer ırkların mirasına benzeme yanları ya da ne üçlüde onlara üstün olduğu form ve anlamda.
2- Irak’ta Türkmenlerin genel olarak nüfusun ağırlığı özellikle Kerkük şehrinde ve yapılan demografik istatistikleri.

Bölüm 11 : TÜRKMEN VE IRAK DEVLETİ
Bu bölümde yirminci yüzyılın yirmilerinde Irak devletin kuruluşundan itibaren devlet olarak ya da işbaşına gelen hükümet olarak ve Türkmenler o devletin halkı olarak, ikisi arasındaki bağı ve ilişkiyi incelemeğe çalışıyor, bazen gerileyip kopma noktasına varıyor, bazen de gevşeyip düz bir halde kalıyor, o zamanda bugüne dek seyri halını ve çıkan yasaları eleştirisel olarak gözden geçiriyor, ister krallık devri olsun isterse cumhuriyet devirleri olsun, çıkan yasaları içinde Türkmenlere ne ölçüde haklar verildiğini araştırıyor. Verilen bu hakları – eğer varsa – hukuk ve siyasal bakımından tek tek irdelemek ve sorgulamak, Arap ve Kürtlerin Kerkük şehrine keyfi ya zorlu göç etmeleri, petrol üzerindeki çatışmaları etki olarak bu verilen anayasal haklarından Türkmenler ne miktarda yararlanmışlardı.

Bölüm 111 : KERKÜK’TE TÜRKMENLERİN VAR OLMA SORUNLARI
Bu bölümde Kerkük’te Türkmenlerin var olma sorunlarını, Araplaştırma ve Kürtleşme uygulamaların Türkmen halkı üzerine getiren zarar ya da trajedileri, şehirde zorla izole ettirmek, şehirden zorla göç ettirmek, merkezi Arap hükümetleri ve Kürt partileri tarafından fonksiyon olarak gerçekleştirilmişti. Bu akıl almaz uygulamalar başta sağduyulu Irak halkı başta olmak üzere komşu ülkelere yansıtmaları bulunmuştu özellikle Türkiye, İran ve Suriye’de reaksiyon, etki ve tepki yaratmış hatta bizim içişlerimize karışmışlar ve bu sorun eğer devam ederse karışmağa devam edecekler bu da vahim sonuçlara yol açabilir.
SONUÇLAR
Araştırmacı araştırma, analize etme ve incelme yöntemlerini kullanarak Türkmenler Irak halkın önemli bileşenden olduklarının sonuçuna varmıştı. Zulmü, haksızlığı uygumla olarak paylaştığı değer milletlerle ama Türkmen halkını faklı kılan onun iki yönlü zulme maruz kalmıştı:
Birincisi : Türkmen oldukları için yani ırk bakımından.
İkincisi : Mezhep açısından, başka bir değişle yarısına yakın şia mezhebine bağlı olduklarından dolayı çift zulme maruz kalmışlardı ki dünya azınlıklar açısından araştırma olarak akademik, medya karatmasını ekleyerek benzeri az rastlanan bir durum teşkil ediyor. Nitekim Türkmenlerin varlığın ve haklarını dile getirerek akdemi bakımından herhangi bir araştırma, kaynak bulamaz oldu. Bundan dolayı sırasıyla bu sorunun incelemesini biz üstlendik. Konuyla sorun bir bütün olarak açıklığa kavuşturması, yaratıcı ve yenilikçi  metotlarla, bilimsel, akademik bütün alanları geliştirerek ve içeriğini zenginleştirerek, Türkmen sorununu daha iyi tanımlamak ve sonra mümkün olan varsayımları başka bir değişle olası, uygulaması kolay olan varsayımları ve yazılma sırasında çıkan soruları cevap vermek onun başta gelen hedefi olmuştu. Amaç sorunun önemliği ve vahametini akademik çerçevesi içinde ve bilimsel yöntemlerle uluslar arası insani tahammül içine göstermektir.
Sonunda bu sonuçlardan bu notları çıkartabildi :
1- Sorunu aşmak için önerilen çözümleri bilim, mantık ve gerçeklik ışığında bu sorunu gidermektir. Kerkük’ün Irak’lı kimliğini taşıdığı herkesçe kabul edilmiş ve bu kimlik çatısı altında kalabilmeli.
2- Şehrin etnik, demografikliği hakkında farklı ırkların farklı görüşleri, örneğin Arap politikacı Kerkük’ün kimliği Arap olduğunu hiçbir zaman iddiada bulunmamış ve istememişti ancak Irak vatan olarak Arap dünyasının bir parçası olduğunu söylemişti, oysa Türkmen politikacı Kerkük şehri ve çevresinin tarihsel gerçeği ve adalet ilkelerine dayanarak Araplaştırma ve Kürtleşmenin uygulamalara maruz kalmadan önce Türkmen çoğunluğun taştığı konu olarak pratikte Irak’ın genel tavan altında kültürel kimliği ve siyasal hakları açısında ortaya koymuştu, Kürt siyasetçi de nüfusun geçici çoğunluğuna dayanarak, şehrin geçmişini ve tarihi mirasını önemsemeyerek, Irak’taki sözde Kürdistan coğrafi uzantısının, ya Güney Kürdistan’ın arasında gelip gidiyor, iddia olarak.
3- Kerkük’ün statüsü, orijinal kimliği ve sabit diş kapasitesi konusunun tartışmaları ortasında kendini bizatihi göstermektedir. Bu apaçık gerçeği inkar etmek ve reddetmek  girişimleri Kerkük’ün Türkmen olduğunu ispatlıyor. Karşı tarafın gayret ettiği zorlayıcı, fiili, programlanmış, dayatıcı kurmacıklar yönlü, yalancı kanıtlar yöntemi de olsun ( Araplaştırma ve Kürtleşme gibileri ), zayıflık ve siyasi boşluktan yararlanmak konusundaki apaçık çelişki, kök konusu olarak bütün demografi değişimleri, zorlayıcı faktörleri reddetmeğe dayanmaktadır.
ÖNERİLER
Öneriler Türkmen aydınlar bildirgesi içinde özetlenebilir :
1- Türkmenlere özerklik tanımalı.
2- Türkmen bölgelerinde Arapça dili yanında Türkmenciyi resmi dil olarak kabul edilmeli.
3- Kendi yerinden göce zorlanan ve sorguna gönderilen bütün Türkmenleri o esaretten kurtarmalı, kendi yerlerine geri döndürmeli ve tazminat vermeli.
4- Türkmenlerin önündeki bütün agelleri kaldırmalı, becerirlerine ve yeteneklerine göre onları eşit olarak devlet vazifelerinde atanmalı ve iş vermeli.
5- Türkmeneli bölgesinde uygulanan Araplaştırma ve Kürtleşme hemen durdurmalı.
6- Ulus, ırk değiştirme politikaları, ırkçı ve haksız kararları kaldırmalı.
7- Değişilen Türkmen şehir, kasabaların adaların asıl adına kavuşturulmalı.
8- Türkmenlerin kültürel hakların aktif kılmak Bağdat’ta Türkmen Kültür Müdüriyetini, basın ve yayınevi kurmalı, Kerkük’te Türkmence bir Televizyon istasyonu açmalı.
9- Resmi devletin vazifelerine atanmalı ve devletin bütün kurumlarından ırk, din, mezhep ayrımcılığı kaldırmalı.
10- Irak halkına karşı özellikle Türkmen devrimcilere hakkında çıkan ve uygulanan yargı ve kararları iptal etmeli.
11- Irak toprak ve halk birliğini kurmak için ayrımcılık fikirlerden aranmış ulusal bir ordu kurmalı.
12- Irak halkına karşı işlenen katliamları ve diğer suçları işleyenleri yargıya sevk etmeli,
13- Bütün Türkmen çiftçilerin devlet tarafından alınmış çiftlikleri geri vermeli ve bütün zararlarını devlet olarak karşılamalı ve çalışmalarına destek olmalı.
14- Irak milletlerin bölgelerine temsil eden ulusal bir parlamento kurmalı.
15- Türkmen vatandaşları devlet sistemi içinde doğal olarak belediye ve vilayet meclisinde gerektiğinde üst düzeyde bakanlık kabinesinde bakan olarak hatta cumhur başbakanı olarak yer almalı.
Bu çalışma sonunda sadece bir girişimdi, akılcı ve bilimsel yöntemi kullanarak sis kaplayan yolumuzu aydınlamağa hedefliyor.
– يطلب الكتاب في العراق من نادي الاخاء التركماني
( Kardeşlik Ocağı – Bağdat )
هاتف :   7902204075 ( 009640 )TEL :
– يطلب الكتاب في تركيا من جمعية اتراك العراق في اسطنبول
IRAK TÜRKLERİ KULTUR VE YARDIMLASMA DERNEGİ
HALICILAR CADDESİ
UGUR SARAYI APT. NO. 92 / 8
FATIH – İSTANBUL / TURKIYE
TEL: +90 2125348842
– يطلب الكتاب في الدنمارك من جمعية تركمان العراق في مدينة اورهوس
( Türkmen Ahrus Derneği – Danimarka )
هاتف : 26216243 ( 0045 )TEL :
– يطلب الكتاب من الدار العربية للموسوعات في بيروت – لبنان
الموقع: http://www.arabenchouse.com
البريد: info@arabenchouse.com
ص. ب 511 الحازمية – بيروت – لبنان
ت: 009615952594
فاكس: 009615459982
جوال: 009613388363

 

Leave a Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a comment

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.