Jalal Talabani about Kemal Kerkuki: He is not a doctor and his name is neither Kemal nor Kerkuki!

December 14, 2010 at 1:41 pm | Posted in Turkmens | Leave a comment
Tags: , ,

Jalal Talabani: “Kemal’s name is not Kemal and is also not Kerkuki !
He is not a doctor and he is neither Kemal, nor Kerkuki!!”

This confirms what we’ve known all the time:
so-called “Kemal Kerkuki” is another Kurdish imposter, who pretends he is originally from Kerkuk.

Below is an extract  from an article published in Rudaw, (Kurdish paper published in Dutch) on 13th December 2010.

According to a leaked document from the American Embassy in Iraq (source: WikiLeaks):

Jalal Talabani – who was apparently in a joking mood when he made the following declarations – supposedly said that Kemal Kerkuki, President of the Kurdish regional parliament, “is crazy”.

Talabani, who has recently been re-appointed as President of Iraq, also said (about ‘Kerkuki’): “In actual fact he is not a doctor, his name is not Kemal, and he is not from Kerkuk, although he boasts about this”. Talabani said this during a meeting with a high representative from the US Ministry of Foreign Affairs when the latter asked about Kerkuki’s eventual role in the Kurdish negotiating team in Baghdad.

These declarations were recorded in a report dated 22nd December 2009, for the attention of the CIA and Sources from the US Ministry of Foreign Affairs confirm this information.

The question is what effect this may have had on the relations between KDP and PUK. For the time being it seems it has had little impact.

Denial

A PUK spokesperson has denied that Jalal Talabani ever made such remarks about Kerkuki. Saying that “Uncle Jalal has no such opinion about Kerkuki, that he has much respect for him and that he is not happy that such declarations were attributed to him”.

The spokesperson added that Talabani “ will shortly make a declaration about this”.

Kemal heet geen Kemal en is ook geen Kerkuki!
Analyse, Slideshow — By Rudaw on december 13, 2010 at 16:39
http://rudaw.nl/?p=2485

Analyse – Dat Wikileaks alleen schade aan internationale diplomatieke betrekkingen kan toebrengen lijkt voorlopig niet zo absoluut op te gaan. Zo is in de autonome Regio Koerdistan (Irak) commotie ontstaan over uitspraken van PUK-voorman Jalal Talabani.
Die gaan ondermeer over een hoge politicus van de andere regeringspartij in het gebied, de KDP. Ook was de Koerdische leider fel over oppositiepartij Gorran.
Geen dr., geen Kerkuki noch Kemal
Volgens een uitgelekt document van de Amerikaanse ambassade in Irak zou Jalal Talabani -weliswaar in een grappige bui- gezegd hebben dat regioparlementsvoorzitter Kemal Kerkuki “gek is”. Talabani, onlangs herkozen tot president van Irak zei ook: “Eigenlijk is hij geen doctor, heet hij niet Kemal, komt hij niet uit Kerkuk, maar schept hij daar wel over op,” zo zei hij tijdens een ontmoeting met een hoge functionaris van het Amerikaanse Buitenlandse Zakenministerie toen die vroeg naar Kerkuki’s eventuele rol in het Koerdische onderhandelingsteam in Bagdad.
Verder lijkt het dat Kerkuki’s houding met betrekking tot de kwestie-Kerkuk opheldering vereiste van de Koerden, aangezien hij zich altijd heeft uitgesproken voor de Koerdistaanse identiteit van Kerkuk. Kerkuki staat volgens een ander document bij de Amerikanen bekend om iemand die “radicaal is over Kerkuk”.
Het rapport waarin de uitlatingen zijn opgenomen is gedateerd van 22 december 2009 en bestemd voor de CIA en het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS. Bronnen bevestigen de informatie wel, de vraag is alleen wat voor effect het heeft op relaties tussen de KDP en de PUK. Voorlopig weinig, zo wordt gesuggereerd wijzende naar het congres van de KDP van de afgelopen dagen waar hoge PUK-vertegenwoordigers zoals Talabani zelf bij aanwezig waren.
Gorran negatieve agenda
Wat betreft uitspraken die Talabani deed richting de relatief jonge oppositiepartij Gorran, onder leiding van PUK-dissident Newshirwan Mustafa en vertegenwoordigd in het regioparlement met 25 en in het Iraakse parlement met 8 zetels zei de leider van de PUK dat deze partij een “negatieve agenda” heeft. “Op politiek gebied zijn ze onvolwassen en ze begrijpen niets van politiek van buiten Regio Koerdistan,” zo wordt Jalal Talabani in een ander rapport geciteerd.
Ontkenning
Een woordvoerder van de Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) ontkende in ieder geval voor wat betreft de uitspraken over Kerkuki dat Jalal Talabani die daadwerkelijk heeft gedaan. “Op geen enkele manier heeft Oom Jalal een gevoel als dit tegenover Kerkuki, tegelijkertijd heeft hij veel respect voor hem en vindt hij het niet leuk dat deze uitlatingen namens hem gedaan worden.” De woordvoerder kondigde ook aan dat Talabani “binnenkort mogelijk een verklaring naar buiten brengt over deze ontwikkelingen”.
Vraagtekens
Deelname aan het KDP-congres of niet, feit blijft dat zo’n aangelegenheid vooral vor de buitenwereld belangrijk is. Mogelijk kunnen nieuwe documenten meer vertellen over hoe de verhoudingen tussen de KDP met de PUK –die het vooral na de komst van Gorran toch echt schijnt te zien als een kleinere partij, in plaats van een ‘fifty-fifty’ partner- achter de schermen zich nu écht hebben ontwikkeld in de afgelopen jaren.
© Rudaw

Advertisements

Leave a Comment »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.
Entries and comments feeds.

%d bloggers like this: